Od nedele 14. decembra budú vlaky jazdiť po novom, pribudne 105 spojov

09.12.2014 Bratislava

Bratislava 9. decembra (TASR) – Od nedele 14. decembra sa už tradične upraví cestovný poriadok vlakovej dopravy.

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pridá od tohto dátumu 105 nových spojov. Doprava sa tak navýši o viac ako 5 % a denne bude po Slovensku premávať 1642 vlakov.

"Nerušili sa žiadne trate, na rozdiel od minulosti," zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ sekcie železničnej dopravy a dráh na ministerstve dopravy Jiří Kubáček. Od polovice decembra tak pribudne 26 spojov v diaľkovej doprave a 79 spojov v regionálnej doprave. Denne bude štátny dopravca vypravovať 224 diaľkových vlakov a 1418 prímestských spojov. Budú jazdiť po 2800 kilometroch tratí a zastavovať na 770 staniciach a zastávkach.

Výkony dopravcu sa navýšia o 1,7 milióna vlakokilometrov, štát si teda od ZSSK objednal spolu 30,47 milióna vlakových kilometrov. Ide o najazdené kilometre všetkými vlakmi v priebehu roka. Reálne sa však do posilnenia zatiaľ premietlo 1,4 milióna vlakokilometrov, zvyšok je rezerva pre prípadné úpravy a navýšenia spojov v nasledujúcich mesiacoch. "Podrobne sledujeme konkrétne linky aj vlaky, aby sme operatívne zavádzali ďalšie, ak si to situácia vyžiada," priblížil riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt.

Dôvody zvýšenia počtu vlakov sú podľa generálneho riaditeľa ZSSK Pavla Gábora dva. Prvým je zavedenie bezplatnej dopravy pre dôchodcov a študentov od 17. novembra. Druhým je pokračujúcu snaha ministerstva dopravy v budovaní taktovej dopravy.

Pridaných 105 vlakov vyjde ZSSK na 11 miliónov eur

Nových 105 vlakových spojov, ktoré od 14. decembra pribudnú na slovenských koľajniciach, vyjde Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK) približne na 11 miliónov eur. Taký je odhad generálneho riaditeľa firmy Pavla Gábora.
Pavol Gábor

Podľa jeho slov sa dopravca pritom zaviazal, že tento prírastok vlakov sa bude robiť výlučne na báze variabilných nákladov. To znamená, za cenu prírastku nákladov na použitie koľajníc, energií či nákladov na personál a údržbu i opravy vozidiel.

Čo sa týka personálu, ten už firma posilnila takmer o 80 ľudí. "V novembri a teraz k začiatku decembra sme prijímali predovšetkým personál do vlakov," informoval Gábor. Podľa jeho slov sa trocha zvýšil aj počet pokladníkov a ľudí v kontaktom centre, dopravca si prenajal aj študentov, ktorí mu pomáhali pri registrácii bezplatných cestujúcich.

Počet vlakových spojov sa zvyšuje najmä pre väčší záujem ľudí o železničnú dopravu po zavedení bezplatných lístkov pre študentov a dôchodcov od 17. novembra, ako aj pre snahu štátu dobudovať taktovú dopravu. Celkovo pritom rezort dopravy vyčlenil v rozpočte na budúci rok na všetky náklady v súvislosti so zavedením vlakov zadarmo sumu 13 miliónov eur.

Vlaky zadarmo by sa však podľa Gábora nemali negatívne premietnuť do hospodárenia firmy. V roku 2013 dosiahol dopravca stratu 7,1 milióna eur. Tento rok bude podľa šéfa spoločnosti určite lepší a v tomto trende chce firma pokračovať aj v roku 2015. "Máme métu pre budúci rok urobiť všetky opatrenia vo vnútri firmy, aby sme medziročne mali o niečo lepší výsledok. Je to ťažké, ale ja verím, že to zvládneme," dodal Gábor.
 

Vyberte región